Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre.

Kalle Bengtsson, Årets Konditor 2017 Foto: Gustav Kaiser

Vi gratulerar Årets Konditor 2017: Kalle Bengtsson

En av höjdpunkterna under Bak- & Chokladfestivalen var som vanligt den prestigefyllda tävlingen Årets Konditor. Fem finalister tävlar i två dagar under hård tidspress inför festivalens besökare, och i år var det Kalle Bengtsson från Göteborg som tog hem segern.

Den talrika juryn för Årets Konditor, till stor del bestående av tidigare vinnaren och med ordföranden Tony Olsson i spetsen, hade ett styvt jobb att utse den skickligaste uttolkaren av årets tema ”natur”. Tävlingen hade tre delmoment – en våningstårta, tre sorters petit fourer och ett hemligt bakverk.

Den 33-årige göteborgaren Kalle Bengtsson tolkade temat och tävlingsuppgiften genom bland annat tårtan Insjön, med granolabotten fylld med vanilj- och blåbärsbavaroise, blåbär- och flädergelé samt citronkräm med brynt smör. Och med en stor trollslända av socker som ”pricken över i”. Kalles ”hemliga” bakverk Stenen, med bland annat pecannötsmousse, marsipan, brownie och havtornskola, och dekorerad med tunna chokladsnurror, inkokt havtorn och krasse väckte också stor uppmärksamhet och beundran.

Vi passade på att gratulera Kalle direkt efter att han fått veta att han utsetts till Årets Konditor 2017, tillika Svenska Mästare för professionella konditorer, och frågade varifrån han hämtat sin inspiration.

– Från svensk natur över lag, och mycket från familjens lantställe som ligger vid en vacker insjö, med skog runtomkring. Där har jag spenderat många barndomssomrar. Jag är ju trots att jag är från Göteborg ingen havspojke, utan känner mig mer hemma lite inåt landet.

Vad betyder den här utmärkelsen för din karriär?

Det vet jag inte riktigt. Först och främst är det här en stor ära och ett erkännande. Jag har alltid velat ha mitt eget ställe, och det hoppas jag att kommer att få i framtiden. Det här känns som ett viktigt steg på vägen.

Juryns motivering löd:

”Lika energifullt och vackert som virvlande löv i en höststorm, arbetade årets vinnare under hela tävlingen. Med inspiration från naturen i varje detalj, tillsammans med en sällan skådad professionalism har vinnaren fått snurr på hantverket och fångat själen i det kreativa konditoryrket. Fantastiska bakverk, där naturen uttryckts på ett elegant sätt i både färg, form och smak, har trollbundit juryn.”

Årets Konditor är de Svenska Mästerskapen för professionella konditorer. Tävlingen arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer med huvudsponsorn Arla och sponsorn Sveba Dahlen. Partners är Ringdahls, J.A Sundqvist, Bakers och Werners Gourmetservice.