Vi använder cookies för att göra din upplevelse bättre Läs mer om cookies här »

Bean_Bengt O Pettersson 1500x800

Följ kakaobönans resa från tropisk skog till färdig choklad

Nästan alla har någon form av relation till choklad. Mer hur blir den egentligen till och hur ser processen ut? Svaret finns på Bak- och Chokladfestivalen i Gustaf Mabrouks utställning ”From bean to bar” där besökaren på nära håll kan använda alla sina sinnen för att förstå hur det går till.

Gustaf Mabrouk kommer att visa hur det egentligen går till i skapandet av choklad. Gustav är konditor i grunden med internationell tävlingserfarenhet och brinner för hantverket kring choklad. ”From bean to bar” kommer att ge en tydlig översikt där allt börjar med kakaobönan som växer över hela världen. Under de olika stegen kommer det finnas möjlighet att provsmaka och på nära håll se hur allt går till.

– Besökarna kommer att kunna använda alla sina sinnen under resan. Jag tror att folk börjar bli mer och mer medvetna i vad de äter och tar tillbaka mycket till grunderna. Chokladen som vi äter idag ett relativt nytt koncept som funnits i ungefär 150 år. Innan smakade den absolut inte som det gör nu, säger Gustaf Mabrouk.

Det är fem steg som kommer att visas:
1. Kakaobönan som gröda.
2. Rostningen - nu börjar den härliga doften komma.
3. Socker och kakaosmör blandas i för att sedan mala allt i en conch/mellanguer.
4. Chokladen gjuts och får den form som önskas.
5. Besökaren kan nu både provsmaka och köpa den nygjorda chokladen.

– I ”From bean to bar” vill jag att besökarna ska få chansen att se, känna och förstå hela processen. Det är ett hantverk att göra choklad, säger Gustaf.

Pressmeddelande »


Fotograf: Bengt O. Pettersson