Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre.

Helene Baktorget Fotograf: Pål Allan

Baktorget bjuder på bröd- och bullbak inför öppen ridå

Om du älskar doften av nybakat och gillar att se riktiga bakproffs ”in action” får du inte missa Baktorget! Varje dag visar tre bagerier upp vad de kan och bakar bröd, kakor och bullar inför publik. Och håller du dig framme kan du köpa med dig de nybakade läckerheterna hem.

Baktorget var en nyhet på förra årets Bak- & Chokladfestival och blev en stor succé. Det är festivalens grundare, mästerkonditorn Magnus Johansson, som har bjudit in gräddan av konditorier och bagerier i Stockholmsområdet att visa upp sitt hantverkskunnande inför festivalpubliken.

Det är det genuina och äkta, ”direkt från ugnen-känslan”, jag vill åt, säger Magnus Johansson och lägger till:

De medverkande har fått helt fria händer att baka vad de själva vill, allt från bröd till småkakor.

Varför blev Baktorget en så stor succé förra året tror du?

För att det här inte är någon vanlig mässmonter, här inspireras besökarna av att se på hur riktiga hantverkare jobbar. Du kan ställa frågor och få tips och tricks direkt från proffsen. Och vill du kan du köpa hem ett helt nybakat och fortfarande varmt bröd. Förra året stod folk och nästan och tingade vid ugnen, man kunde höra saker som ”limpan där längst in är min”.

Vad är trendigt inom bageri-världen just nu?

– Det är just det hantverksmässiga och småskaliga. Att man faktiskt kan fråga bagaren från vilken bonde mjölet kommer.  För tio år sedan var 98 procent av allt bröd vi köper industribakat, i dag är det runt 90 procent så det går åt rätt håll!

Ett av de medverkande bagerierna på Baktorget är Brunkebergs bageri som drivs av Heléne Johansson.

Vi var med även förra året och tyckte det var jätteroligt att möta våra kunder på det sättet. Det var ett jädra tryck!

Vad var det som var så kul?

Att det var fullt med folk hela tiden och vi fick möjlighet att svara på frågor och visa hur vår vardag ser ut. Vi bakade på så mycket vi bara kunde och sålde slut på precis allt. Det gav verkligen en energikick, även om det förstås även var jättemycket jobb. Men det var det värt!

Vad kommer ni att baka ni år?

Det är inte riktigt bestämt än, men det lutar åt att det blir både bullar och bröd precis som förra året. Bröd har ju alltid varit vår stora grej.

Vad är trendigast inom bröd och bakverk just nu?

Franska bakverk är fortfarande väldigt trendigt, som croissanter, briocher och pain au chocolat.

 

Deltagare Baktorget 2017:

Brunkebergs Bageri
Chokladfabriken
Haga Tårtcompani och Bageri
Lidingö Bröd & Pâtisserie
Lilla Maräng
Magnus  Johansson Bageri & konditori   
Nya Lundbergs Konditori   
Söderbergs bageri
Yrkeshögskolan  i Kristianstad