Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre.

Celiakitorget

”En brödsmula kan förstöra mitt tarmludd”

Tänk dig att känna osäkerhet varje gång du ska äta eller fika på ett nytt café. Så är det för Virginia Küst och alla som har celiaki, i folkmun även glutenintolerans. Celiaki är en kronisk sjukdom som innebär att tarmluddet i tunntarmens slemhinna blir inflammerad när en drabbad person får i sig glutenprotein. Bak- & Chokladfestivalen höjer nu rösten för att lyfta problemen kring sjukdomen och kosten för alla som lever med celiaki.

-    Det är jättebra att detta lyfts nu, det var på tiden!, säger Virginia Küst som är projektledare för det nya Celiakitorget som kommer att finnas på festivalen.

Celiaki är ett ord och en sjukdom som inte uppmärksammas tillräckligt mycket i Sverige idag. De flesta känner igen att någon i ens närhet säger sig vara drabbad av glutenkänslighet, men det är inte samma sak som celiaki.

-    Det är verkligen viktigt att folk får förståelse för vad celiaki är. Det har inget med det trendiga att äta glutenfri mat att göra, som många gör nu, det är något helt annat, säger Virginia.

Celiaki är en kronisk sjukdom vilket betyder att den är livslång och inte kan botas. Den enda lösningen är att ständigt vara uppmärksam och undvika kost med glutenprotein resten av livet. Men det är en utmaning för den som lider av celiaki.

Det räcker med att en konditor använder samma tång till bakverk med gluten som glutenfria produkter vid servering för att personen med celiaki ska få en reaktion. En reaktion påverkar hela kroppen.
-    Det räcker med att jag får i mig en brödsmula så förstör det tarmluddet. Det saknas kunskap hos caféerna och fler behöver köpa in glutenfria varor. Fler måste också bli medvetna om hur de ska gå tillväga så inte glutenprotein mixas med det som jag kan äta, säger Virginia.

Bak- & Chokladfestivalen skapar nu ett unikt Celiakitorg. Detta blir även en fantastisk möjlighet att sprida budskapet och öka kunskapen om celiaki både för privatpersoner och företag. Det har tidigare funnits utställare med glutenfri inriktning både på Bak- & Chokladfestivalen och andra evenemang, men detta är första gången det blir en enskild plattform för endast celiaki.  

-    Vi vill visa upp möjligheterna och inte bara problemen. Det kommer att finnas utställare med produkter som besökarna får möjlighet att smaka på och även få bra information om celiaki, säger Virginia.