Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre.

Bean to bar Gustaf Mabrouk

Följ med på chokladens resa med Gustaf Mabrouk

Bak- och Chokladfestivalens stora publikdragare ”From bean to bar” återkommer i år med nya inslag och ännu mer choklad! Här ligger fokus på processen från kakaoböna till färdig chokladkaka. Du som besökare får på nära håll följa med i de olika stegen, se, lukta och känna dig fram. I slutändan står du där med en varm och nygräddad chokladbit i handen. Kan det bli bättre?

Bakom utställningen ”From bean to bar” står stjärnkonditorn Gustaf Mabrouk som startade sin strålande karriär med att vinna Årets konditor som 19-åring. Efter flera år i New York, uppstart av eget chokladmärke och arbete som chefskonditor på Chocolatebar, är han idag känd i Sverige som tv-konditor. Gustaf brinner för choklad och beskriver det som ett otroligt material att arbeta med. Idag gör han även egen choklad i märket Sthlm Bean to Bar Chocolate.

- Choklad är fantastiskt för att det kan användas till så otroligt mycket! Från praliner till tårtor och matlagning. Ett besök i ”From bean to bar” är ett måste för alla chokladälskare som uppskattar riktig choklad och som vill lära sig om chokladens resa, från att klämma på en kakaoböna till att få provsmaka en färdig kaka, berättar Gustaf. Bean to bar Gustaf Mabrouk

 

 

 

 

 

 

 

 När vi pratar med Gustaf för att ta reda på mer om hans utställning ”From bean to bar” får vi även veta varför konceptet bean to bar är så viktigt. Vi frågar även Gustaf om vad besökarna kan förvänta sig och varför det är värt ett besök till den uppbyggda chokladfabriken under festivalen.

- Choklad förknippas ofta med massproduktion och billiga produkter. Men det är skillnad på choklad och choklad. Det är därför vi skapar ”From bean to bar” som har i syfte att berätta om hur man gör hantverkschoklad. Vi vill visa och lära besökarna om chokladens väg från kakaoböna till färdig chokladkaka. 

Trenden inom gastronomi idag pekar på att vi vill veta var råvaran som vi stoppar i oss kommer från och hur den har behandlats. Vi uppskattar mat med rik smak och av hög kvalitet. Därför ser vi en ökning av antalet tillverkare som börjat producera utifrån bean to bar, eller hantverkschoklad som det också kallas. Bean to bar betyder helt enkelt att man köper sina böner direkt ifrån privata kakaobönder som jobbar på ett hållbart sätt och att man som chokladmakare använder sig utav småskaliga tillverkningsmetoder för att göra sin choklad.


- I årets upplaga av ”From bean to bar” får besökarna bekanta sig med mjölkchokladens ursprung från de snötäckta alperna i Schweiz och uppleva hantverkschokladens småskalighet. Här får man se hur choklad görs på riktigt från grunden och lära sig om chokladens olika smakrikedomar och karaktärer.

Har du några smarriga chokladtips till årets besökare på Bak- och Chokladfestivalen?

- Ett fantastiskt tips är att gå på en av de många kurser som arrangeras i Baklabbet. Där får du lära dig att göra fantastiska praliner och härliga bakverk tillsammans med proffsen. Perfekt tillfälle att lära dig de där knepen som du alltid har undrat över.

Missa inte att lära dig om hantverkschoklad! Köp din biljett till Bak- och Chokladfestivalen nu »