Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre.

Shireen

”En brownie måste inte vara en brownie.”

Hela Sverige Bakar-vinnaren Shireen Selfelt tycker bäst om att baka när hon provar nytt. Och det tycker hon att vi andra också ska våga göra.

Man skulle kunna tro att Shireen Selfelt, som vann Hela Sverige Bakar förra året, har det lite jobbigt i köket. Samtidigt som hon aldrig upprepar ett recept, vill hon nämligen ha ett perfekt resultat. Men det går bra. Hon har hittat en taktik som hon tycker fungerar utmärkt:  

– Jag bara gör. Ibland gäller ”more is more”, för att rädda situationen när det blivit fel. Andra gånger, vid spritsning till exempel, kan jag ta bort och göra om. 
Shireen är av den absoluta övertygelsen att man ska testa sig fram, även smakmässigt. Hon tycker att det blir roligare att baka då. 

– När jag testar nya kombinationer och det blir gott, då blir jag väldigt lycklig. Märker jag att det inte blir bra måste jag tänka om. Ibland blir det jättefel – och då får man bara lägga ner. 
Idag har hon bakat brownies, vilket hon även ska göra med några av besökarna på Bak- & Chokladfestivalen. Brownies är något de flesta av oss gjort flera gånger – men även gamla kända bakverk kan bli till något spännande, menar Shireen. 

– En brownie måste inte vara en brownie. Folk gör dem oftast i en långpanna. Och så brer de på ganache. Och alla har samma strössel – jag blir så irriterad. Jag testar istället att använda en avlång form, och spritsar på ganachen – och väljer något annat pynt. Kanske lite ätbara blommor. Då blir resultatet mer av en bakelse. Det är ingen ny uppfinning, jag bara modifierar lite – annars blir det ju bara en vanlig kladdkaka!

Shireen Selfelt sökte till hela Sverige bakar tre gånger innan hon kom med den fjärde gången. Redan där kände hon av tävlingsnerven: Hon ville verkligen med. När det väl var dags var hon väl förberedd och hade tagit fram och provlagat recept hon ville använda. När det gäller garnering är hon mer spontan. Ofta bestämmer hon stil först i sista sekunden. Med de ätbara blommorna använder hon pincett, för att det skulle bli för mycket blommor om hon tog med fingrarna. När hon gör något fel inser hon det direkt.

– Tro mig, jag har misslyckats många gånger. Man ska till exempel inte göra en tårta samma dag som den ska serveras. Det har jag gjort. Då får man improvisera. Häromdagen gjorde jag en bröllopstårta där jag förstod att jag inte skulle få till perfekt raka kanter. Då gjorde jag ränder i glasyren, så fick tårtan ett planerat rustikt yttre istället för att se misslyckad ut. Jag lär av mina misstag.

Shireen Selfelts tre lyft:
- Prova nytt. Vilka andra smaker tycker du om? Kan någon av dem passa här? 
- Gör annorlunda. Om du brukar ha en rund form – välj en avlång. 
- Förbered. En brownie som får stå i kylen över natten får snyggare kanter. 


Träffa Shireen Selfelt på Bak- & Chokladfestivalen:
Lördagen den 14 oktober kl. 12.30-14.00 »
Lördagen den 14 oktober kl. 15.15-16.45 »
Söndagen den 15 oktober kl. 10.30-12.00 »