Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre.

Kladdkaka

Årets Kladdkakerace bjuder på ”extra allt”

Om du gillar kladdiga bakverk får du inte missa en av Bak- & Chokladfestivalens absoluta höjdpunkter: Arla Köket Kladdkakeracet. För tolfte året i rad tävlar finalisterna i Arlas landsomfattande tävling, alla ungdomar mellan 10 och 14 år, inför festivalpubliken med sina egna kladdkakerecept.

Finalbidragen i Kladdkakeracet har valts ut av Arla efter att deras provkök under ledning av Henrietta Anefalk först bakat upp och provsmakat 17 av alla de inskickade bidragen. Under själva finalen får de tävlande ungdomarna 30 minuter på sig, tiden i ugnen ej medräknad. Därefter utses vinnaren av en jury där bland annat den precis utsedda Årets Konditor ingår. Tävlingen leds av festivalens båda grundare, mästerkonditorerna Magnus Johansson och Tony Olsson.

Kladdkakeracet är ett fantastiskt roligt projekt! Dels att vara med och provsmaka semifinalbidragen, men även att vara på plats under finaltävlingen är oerhört spännande, säger Ulrica Karlsson som är projektledare för Arla Köket Kladdkakeracet.

Vad kan man vinna?

Först och främst äran, men vinnaren av Kladdkakeracet vinner även en praktikdag hos en professionell konditor. Alla finalister får en konditorskjorta med sitt namn på, en konditormössa, Magnus Johanssons bok ”Lyckas med choklad” och en fin kokbok från Arla Köket.

Vad är syftet med Kladdkakeracet?

Att uppmuntra till mat- och bakglädje. Kladdkaka är ju något alla känner till och älskar och är sedan länge det vanligaste sökordet på vår hemsida arla.se där det finns hela 77 kladdkakerecept, varav många kommer från finalister i Kladdakakeracet genom åren.

Kunde du urskilja några heta ”kladdkaketrender” bland årets bidrag?

Det fanns många spännande kladdkakor bland årets bidrag. Förra året var det en stark godistrend, i år var trenden snarare ”extra allt”. Det sparades inte på något och man kombinerade ofta kladdkakan med andra bakverk som exempelvis smulpaj, morotskaka och tosca.

Det finns även ett ”Folkets pris”, berätta!

Det går ut på att besökarna på plats kan rösta fram sin egen favorit bland finalisterna, och nytt för i år är att röstningen sker digitalt på arla.se Man kan se recepten där och rösta digitalt från den 2 oktober.

Hur är en riktigt bra kladdkaka enligt dig?

Den ska vara kompakt och kladdig, och självklart med en klick vispad Arla-grädde till! Min personliga favorit är kladdkaka med mörk choklad där grädden bryter av fint.

Kladdkakeracet hålls på lördag 14 oktober kl 11, med prisutdelning kl 14.30.

Vill du testa att göra någon av finalbidragens kladdkakor? Se alla smarriga recept här »