Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre.

Sara Nilsson_schweiziska torget

Schweiziska torget lockar med handgjorda praliner och rockig chokladskulptur

Schweiz är ett land med stolta chokladtraditioner med kända varumärken som Lindt och Toblerone. I snitt äter en schweizare nästan sex kilo kakao om året vilket är dubbelt så mycket som en svensk. Så det är på tiden att Bak- & Chokladfestivalen nu får ett Schweiziskt torg.

Levi Kritikos är mannen som har planerat allt det spännande som händer på Schweiziska torget.

– Schweiz står för perfektion och precision när det gäller det mesta, inte minst choklad. Det tänker vi visa genom flera spännande aktiviteter och workshops i vårt displaykök.

Levi är till vardags marknadschef för Swiss Education Group som driver fyra hotellskolor och en kockskola i Schweiz.

– Vi har torget tillsammans med Switzerland Tourism, den officiella turistbyrån, och tanken är förstås att i första hand marknadsföra Schweiz som ett ledande chokladland, men till nästa år hoppas vi få med oss även andra branscher.

På kockskolan finns en berömd utbildning för konditorkockar, Swiss Pastry & Chocolate Art, som Levi såklart vill slå ett extra slag för.

– Vi vill passa på att ragga upp så många nya studenter som möjligt under mässan, ha ha. Skämt åsido så är skolan en utmärkt möjlighet att göra karriär av sin hobby!

En av skolans kockar, Yann Muriset, kommer tillsammans med en före detta elev, Sara Nilsson, att visa var ”chokladskåpet” ska stå.

– Jag kommer att dela med mig lite av vad jag lärde mig på skolan och gör bland annat praliner med olika fyllningar, och så kommer jag att göra en chokladstaty som ska växa fram under hela mässan.

Vad ska statyn föreställa?

– Exakt vad vill jag inte avslöja, men jag kan säga så mycket som att det blir ett rock’n roll-tema; jag är ju själv en riktig rocktjej.

Sara, som kommer från Helsingborg, minns med glädje tiden på den schweiziska kockskolan som hon gick på för tre år sedan.

– Det var häftigt att plugga i chokladens hemstad Luzern; med choklad precis överallt kan man inte annat än trivas!

Sedan dess har hon även tagit gesällbrev i bageri och konditori på yrkeshögskolan i Kristianstad, och tagit silver i Culinary Olympics i tyska Erfurt tillsammans med Skåne Kulinar. Har du sett tv-programmet Dessertmästarna känner du säkert igen Sara eftersom hon kom på en hedrande andraplats förra säsongen.

– Man är ju inte med i en tävling för att komma tvåa, men det var verkligen en spännande upplevelse att vara med!

Till sist – hur skulle du vilja beskriva Schweiz som chokladland?

– Schweizare ser på choklad på ett annat vis, de är beredda att betala för bra och handgjord choklad. Svenskar klagar ofta på att fin choklad är dyr, så vi är inte där än, men det kommer!