Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre.

Chokladbaren

Vin och choklad? Prova dig fram till bästa kombon i The Chocolate Bar.

Kanske ett glas vin till chokladbiten eller desserten? I The Chocolate Bar kommer vinexperten Blaise de la Croix och hans medhjälpare att guida dig fram till oanade smaksensationer när du kombinerar din favoritchoklad eller dito dessert med ett passande vin.

Vi har bett svenska vinimportörer att anmäla de viner de tycker passar bäst, och vi hoppas kunna erbjuda ett 20-tal särskilt utvalda viner i vår bar, säger Blaise de la Croix.

Som exempel kan jag nämna ett amaronevin från Masi årgång 2012, ett spanskt dessertvin från Don Guido Pedro Ximenez lagrat i 20 år, och ett ännu äldre franskt vin från Languedoc. Det heter Gérard Betrand Rivesaltes Ambré och är från 1985, fast kan faktiskt lagras ännu längre om man vill.

För att kunna testa vinerna i The Chocolate Bar köper man kuponger, de kostar 150 kronor för fem stycken och då ingår även ett vinglas. I baren kommer det inte bara att finnas söta dessertviner, utan även lite torrare varianter.

Vi kommer bland annat att kunna erbjuda högklassig chianti och en riesling från kvalitetsproducenten Breuer. Vissa torra viner passar också bra ihop med choklad, vi kommer att tipsa om hur i baren, berättar Blaise de la Croix.

Dessutom har vi även mycket goda mousserande viner, exempelvis Clairette de Die som är ett sydfranskt vin med en angenäm sötma, utsökt till en fräsch fruktsallad.

Har du någon personlig favoritkombo?

Ja, mörk choklad tillsammans med ett vin av druvan cabernet franc; gärna från en bra producent i Chinon i Loiredalen, eller från södra Ungern.

Blaise de la Croix, som är uppväxt i Provence, flyttade till Sverige 1995 för att jobba för det franska exportrådet. Efter ett par år blev han istället chef för pr-firman Sopexa som marknadsför franskt vin. I dag jobbar Blaise även med andra länder än Frankrike, och hade sitt första samarbete med Stockholmsmässan redan 2010 då han arrangerade en särskild rosévinsbar på Gastronord Vinordic. Det är dock första gången han medverkar på Bak- & Chokladfestivalen.