Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre.

 • Tony-o-Magnus-2000x800

  Om Bak- & Chokladfestivalen

  Bak- & Chokladfestivalen är Nordens godaste mötesplats! Festivalen handlar om kvalité och njutning med fokus på praliner och bakverk, men även i kombination med dryck.

  Som besökare på festivalen kan du ta del av ett flertal aktiviteter, till exempel Baklabbet, Smakbordet (provningar), Baktorget, tävlingar såsom Årets konditor, Marsipanverkstan (för barn) eller avnjuta god dryck vid vårt dryckesområde.

  Historik
  Bak- & Chokladfestivalen såg dagens ljus efter det att Magnus Johansson blivit inspirerad av en chokladfestival i Paris och överförde idén till Sverige. Tillsammans med konditorkollegan Tony Olsson startade de Chokladfestivalen 2002 på Nordiska museet. Den lockade stora publikskaror, så stora att de till slut beslöt sig för att flytta festivalen till Stockholmsmässan. 2013 inleddes samarbetet och Chokladfestivalen kom hit, 2014 ändrades namnet till Bak- & Chokladfestivalen i samband med att mässan utvecklades med ett baksegment.

  Grundarna, Magnus och Tony
  Magnus och Tony var konditorerna i Svenska Konditorlandslaget som tog den första segern i världscupen 1999 och sedan även det första OS-guldet i Erfurt 2000. Både Magnus och Tony har tävlat för Sverige i VM för konditorer med en 5:e och en 6:e plats.

  De startade också upp Årets Konditor-tävlingen igen efter att tävlingen legat några år i träda. Bägge är flitigt använda som experter och coacher till kocklandslaget, konditorer och bagare som ska tävla för Sverige i VM och EM men också som domare för nationella och internationella tävlingar.

  Magnus har blivit tilldelad Gastronomiska Akademins silvermedalj och är även invald som enda konditor i föreningen Årets Kock. Han är också en av jurymedlemmarna i "Dessertmästarna" och är flitigt använd av Tv4 som expert på "Nyhetsmorgon".
  Idag driver han Magnus Johanssons Bageri & Konditori med sin fru, innan dess startade han upp Sveriges första dessertkonditori Xoko. Tidigare har Magnus varit verksam som chefskonditor på bl.a. Operakällaren, Berns och Vetekatten och har ansvarat för Nobeldesserten i 10 år.

  Tony blev Årets Konditor 1993 och är idag ordförande i föreningen Årets Konditor, han är också president för Svenska Konditorlandslaget.
  Han arbetar idag som chefskonditor på KåKå och har tidigare varit på Gateau och Tössebageriet som chefskonditor. Tony ansvarade även för chokladen på NK efter sin tid i Schweiz på Confisserie Honold.