Årets Konditor finalister 2019

Årets Konditor 2019 – De fyra elementen

Ett självklart, och mycket uppskattat, inslag på Bak- & Chokladfestivalen är finalen i Årets Konditor. 10-11 oktober tävlar de live om vem som får ta hem den prestigefulla titeln!

Årets finalister är Claudia Chindea från Göteborg, Joel Lindqvist från Varberg, Sara Nilsson från Hedemora, Isabella Westergren från Bollnäs och Jimmy Wollberg från Göteborg.

Varje år måste finalisterna skapa bakverk utifrån ett specifikt tema. Årets tema är de fyra elementen – jord, luft, eld och vatten. Temat ska löpa som en röd tråd genom alla tre tävlingsmoment. Tävlingen är uppdelad på två dagar och den stora finalen sker framför stor publik i tävlingsområdet på Bak- & Chokladfestivalen. Finalisterna bedöms av en smak- och en metodjury och den som vinner får stolt titulera sig Årets Konditor, tillika Svensk Mästare för professionella konditorer.

Årets tävlingsmoment är: 

1. Tårta
Varje finalist ska tillverka fyra tårtor som ska räcka till 40 personer, samt en jurytårta för 10 personer. Totalt ska alltså fem tårtor tillverkas. 

2. Mignardise fat
Varje finalist ska presentera ett mignardise fat med fyra olika komponenter – två olika petit fourer samt två olika praliner. Totalt 28 st petit fourer och 28 st praliner ska tillverkas. 

3. Tallriksdessert

Varje finalist ska presentera 10 stycken desserter.


När: 10-11 oktober 2019
Var: Tävlingsområdet på Bak- & Chokladfestivalen