Vinbaren

Förhöj smakupplevelsen med ett glas vin under Bak- & Chokladfestivalen

Blaise de La Croix är vin-experten från Provence som för 20 år sedan bosatte sig i Sverige. Under Bak- & Chokladfestivalen är han återigen på plats med den omåttligt populära vinbaren The Chocolate Bar, där besökare kan testa sig fram bland klassiker och spännande nyheter.

Vad ska du göra på Bak- & Chokladfestivalen?
- Jag kommer att vara på plats och ansvara för baren tillsammans med trevliga och kunniga medarbetare. Att jobba i bar är ett väldigt fysiskt jobb – på Bak-& Chokladfestivalen är Vinbaren den enda baren. Men det är alltid väldigt roligt, speciellt att möta mycket folk. Jag kommer att finnas på plats varje dag för att ge tips och råd, så vare sig du är vinkunnig eller bara allmänt nyfiken så är du välkommen till vår monter. 

Vad erbjuder ni i baren i år? Något utöver det vanliga?
- Under årets Bak- & Chokladfestival kommer vi att servera hela 40 olika viner, vilket är rekord. Det kommer att vara en bra balans av champagne, mousserande, vitt, rött och rosé. Frankrike dominerar men andra länder är också representerade, såsom Italien, Spanien, Tyskland, Chile och Nya Zeeland.

- Vi kommer även servera ett 10-tal vinnande viner från Sveriges största vintävling Vinordic Wine Challenge.

- Provence är ett undertema i baren. Till exempel har vi med oss ett par roséviner. Provence är ju referensen i världen när det gäller rosévin, men de röda och vita från regionen är definitivt värda ett besök i vinbaren. 

- Vi kommer också att ha högklassiga mousserande viner från Italien och Frankrike, både champagne och crémant, och inte minst en del innovativa och korade box-viner.

Varför ska man komma till Bak- & Chokladfestivalen i år?
- Man ska komma till festivalen för att det finns ett unikt utbud av choklad, bakelser och allt som är sött och gott. Jag tror att ett bra utbud drar mycket folk och det är just därför festivalen är så populär. Och självklart måste man komma förbi vår fina vinbar och upptäcka nya smaker.  

Vad ser du mest fram emot med Bak- & Chokladfestivalen?
- Vi har fördubblat antal viner jämför med förra året, vilket känns jättekul. Jag ser också fram emot att träffa besökarna och hjälpa dem att hitta rätt vin. Man behöver verkligen inte ha några förkunskaper om vin, alla är välkomna att lära sig. 

För att handla i Vinbaren under Bak- & Chokladfestivalen behöver du kuponger och glas, som med fördel köps i förväg online samtidigt med entrébiljetten. 

Alla viner kommer att lyftas på Bak- & Chokladfestivalens hemsida efter mässan för att underlätta sökandet efter bra viner.