Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra din upplevelse, för statistik och för att visa skräddarsydda annonser. Genom din användning av webbplatsen godkänner du att vi använder dessa cookies. Läs mer i vår cookiepolicy »

Pristagare under Bak- & Chokladfestivalen 2017

  • Kalle Bengtsson, Årets Konditor 2017

    Vi gratulerar Årets Konditor 2017: Kalle Bengtsson

    En av höjdpunkterna under Bak- & Chokladfestivalen var som vanligt den prestigefyllda tävlingen Årets Konditor. Fem finalister tävlar i två dagar under hård tidspress inför festivalens besökare, och i år var det Kalle Bengtsson från Göteborg som tog hem segern.

    Den talrika juryn för Årets Konditor, till stor del bestående av tidigare vinnaren och med ordföranden Tony Olsson i spetsen, hade ett styvt jobb att utse den skickligaste uttolkaren av årets tema ”natur”. Tävlingen hade tre delmoment – en våningstårta, tre sorters petit fourer och ett hemligt bakverk.

    Den 33-årige göteborgaren Kalle Bengtsson tolkade temat och tävlingsuppgiften genom bland annat tårtan Insjön, med granolabotten fylld med vanilj- och blåbärsbavaroise, blåbär- och flädergelé samt citronkräm med brynt smör. Och med en stor trollslända av socker som ”pricken över i”. Kalles ”hemliga” bakverk Stenen, med bland annat pecannötsmousse, marsipan, brownie och havtornskola, och dekorerad med tunna chokladsnurror, inkokt havtorn och krasse väckte också stor uppmärksamhet och beundran.

    Vi passade på att gratulera Kalle direkt efter att han fått veta att han utsetts till Årets Konditor 2017, tillika Svenska Mästare för professionella konditorer, och frågade varifrån han hämtat sin inspiration.

    – Från svensk natur över lag, och mycket från familjens lantställe som ligger vid en vacker insjö, med skog runtomkring. Där har jag spenderat många barndomssomrar. Jag är ju trots att jag är från Göteborg ingen havspojke, utan känner mig mer hemma lite inåt landet.

    Vad betyder den här utmärkelsen för din karriär?

    Det vet jag inte riktigt. Först och främst är det här en stor ära och ett erkännande. Jag har alltid velat ha mitt eget ställe, och det hoppas jag att kommer att få i framtiden. Det här känns som ett viktigt steg på vägen.

    Juryns motivering löd:

    ”Lika energifullt och vackert som virvlande löv i en höststorm, arbetade årets vinnare under hela tävlingen. Med inspiration från naturen i varje detalj, tillsammans med en sällan skådad professionalism har vinnaren fått snurr på hantverket och fångat själen i det kreativa konditoryrket. Fantastiska bakverk, där naturen uttryckts på ett elegant sätt i både färg, form och smak, har trollbundit juryn.”

    Årets Konditor är de Svenska Mästerskapen för professionella konditorer. Tävlingen arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer med huvudsponsorn Arla och sponsorn Sveba Dahlen. Partners är Ringdahls, J.A Sundqvist, Bakers och Werners Gourmetservice.

  • Ellanore Rollvén

    Årets godaste kladdkaka korad!

    Lördagen på Bak- & Chokladfestivalen bjöd som vanligt på en riktigt kladdig, smaskig och rafflande tävling då sex ungdomar mellan 10 och 14 år gjorde upp i Kladdkakeracet. Vinnare blev Ellanore Rollvén från Bromma som komponerat en glutenfri kladdkaka med dulce de leche, en kladdaka i tiden som verkligen föll juryn i smaken.

    Det var för tolfte året som Arlas tävling Kladdkakeracet arrangerades under Bak- & Chokladfestivalen. Kladdkakan är sedan länge ett av mest omtyckta bakverken hos oss svenskar och det överlägset mest eftersökta på arla.se där samtliga finalrecept från tävlingen blir publicerade.

    I år var det Ellanore Rollvén från Bromma som i knivskarp konkurrens vann tävlingen med sin glutenfria kladdkaka med dulce de leche. Juryn, där bland annat Årets konditor Kalle Bengtsson ingick, motiverade sitt val så här:
    ”En kladdkaka i tiden som passar alla. Elegant hantverk med en modern twist och tydliga rena smaker”.

    – Det känns jättebra, jag är verkligen glad. Det var många goda kladdkakor som tävlade i år och då känns det lite extra roligt, sa Ellanore Rollvén direkt efter tävlingen.

    Ellanore får som vinnare av Kladdkakeracet 2017 en praktikdag hos en professionell konditor, och en plats i juryn under nästa års tävling. Dessutom får alla finalisterna ett diplom, en pokal samt tävlingskläder i form av Bak & Chokladfestivalrock, förkläde och mössa.

    På andraplats i Kladdkakeracet 2017 kom Amanda Persson med sin Morotskladdkaka, som hon även vann Folkets Röst för.



    Varsågod – här får du receptet på årets godaste kladdkaka »