Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra din upplevelse, för statistik och för att visa skräddarsydda annonser. Genom din användning av webbplatsen godkänner du att vi använder dessa cookies.Läs mer i vår cookiepolicy »

Citronmaränpaj

Citronmarängpaj

Fira in påsken, våren och solen med en härligt fluffig, syrlig och fräsch citronmarängpaj. Vårigare efterrätt finns inte!

Citronmarängpaj
10 bitar

Ingredienser
Pajdeg:
75 g svenskt smör
1/2 dl florsocker
1/2 krm salt
2 1/2 dl vetemjöl
1 ägg

Citronkräm:

Rivet skal och saft av 2 citroner
2 dl strösocker
3 ägg
2 äggulor
100 g svenskt smör

Maräng:
2 äggvitor
2 dl strösocker
1/2 dl vatten

Till servering:
3 dl vispgrädde


Gör såhär
1. Hacka ihop ingredienserna till pajdegen. Tryck ut den i en rund pajform och låt vila i kyl minst 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Grädda pajskalet i mitten av ugnen 10-12 min. Låt svalna.

3. Blanda citron, socker och ägg i en kastrull. Sjud på svag värme under ständig omrörning tills krämen har tjocknat.
4. Ta kastrullen från värmen och rör ner smöret. Bred ut krämen i pajskalet.

5. Vispa äggvitor och 1 msk socker till ett fast skum med elvisp. Koka resten av sockret med vatten tills temperaturen är 123 grader. Häll den varma sockerlagen i äggvitan i en tunn stråle under kraftig vispning.
6. Fortsätt vispa på medelhastighet 5-10 min tills marängsmeten svalnat. Fyll smeten i en spritspåse. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Spritsa toppar av marängen på citronkrämen. Gratinera i ugnen tills topparna har fått färg. Vispa grädden lätt och servera till pajen. 

Receptet publicerades först på Arla.se