Bröd i gryta

Oknådat bröd i gjutjärnsgryta

Vill du ha hembakat, rykande färskt bröd på helgbrunchen? Då har du det perfekta gjutjärnsbakade receptet här! Glöm inte att sätta degen dagen innan!
 
Ingredienser 
1/4 paket färsk jäst
4 dl vatten
500 g vetemjöl
1 1/2 tsk salt
Majsmjöl till utbakning

Du behöver
En ungsfast gryta med lock

Så lagar du
1. Dag 1: Lös upp jästen i vatten. Rör ner vetemjöl och salt. Täck med plastfolie och ställ i kylen över natten. Använd en stor bunke, degen kommer jäsa.
2. Dag 2: Lyft upp degen på mjölat bakbord, vik ihop ett par gånger. En degskrapa kan vara till hjälp. Forma degen till en boll och lägg skarven nedåt på en mjölad handduk. Strö på lite majsmjöl, lägg över en duk och låt jäsa i 2 timmar i rumstemperatur.
3. Sätt ugnen på 230 grader. Värm en ungsfast gryta med lock, gjord av exempelvis gjutjärn, i ugnen. Borsta bort överflödigt mjöl och flytta degen till den varma grytan. Lägg på locket och ställ mitt i ugnen i 30 minuter. 
4. Ta bort locket och grädda ytterligare ca 30 minuter till brödet är klart. Låt svalna på galler.

Receptet publicerades först på svt.se/recept och är skapat av Susanne Jonsson.