Chokladmoussetårta med kolasås och karamelliserade popcorn
Detta fantastiska recept är från Emma Brink och hennes blogg Brinken Bakar.
Chokladmoussetårta
Ingredienser Browniebotten
80 g smör
80 g mörk choklad
100 g socker (drygt 1 dl)
2 ägg
1 msk vetemjöl (kan uteslutas för en helt glutenfri tårta)
Ingredienser Chokladmousse
100 g mörk choklad
1 gelatinblad
3,5 dl grädde
Instruktioner Browniebotten
1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) och smörj en form med löstagbar botten, ca 18 cm i diameter. Klä den gärna i botten med bakplåtspapper så blir den enklare att ta loss.
2. Smält smöret i en skål över vattenbad.
3. Tillsätt chokladen och smält den med smöret.
4. Tag av skålen från värmen och tillsätt sockret.
5. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
6. Blanda till sist i vetemjölet.
7. Häll smeten i formen och baka i ca 15-20 minuter i ugnen. Kakan ska sätta sig men inte kännas helt torr, det är en brownie så den ska vara lite kladdig.
8 Låt kakan svalna helt.
Instruktioner Chokladmousse
1. Smält chokladen över ett vattenbad eller i micron.
2. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i minst 5 minuter.
3. Koka upp 0,5 dl av grädden och smält gelatinet i den.
4. Vispa resten av grädden lätt men fluffigt. En för hårt vispad grädde kommer att leda till en grynig mousse.
5. Häll den varma grädden över chokladen och rör om.
6. Blanda försiktigt med grädden till en jämn mousse, rör inte för mycket.
Montera tårtan
1. Lägg den kalla browniebotten i en tårtring eller i den form som du bakade den i, klädd med tårtplast eller plastfolie. Tryck ut den så att den ligger helt intill kanten.
2. Häll moussen över brownien, låt den sätta sig i kylen i minst 3-4 timmar.
3. Häll ljummen kolasås över moussen. Min var lite för kall så den rann för tjockt i mitt tycke, men den får inte heller vara för varm för då smälter moussen. Jag tror att typ 35 grader är lagom.
4. Dekorera med karamelliserade popcorn.
Salt kolasås
Uteslut saltet om du inte vill ha en salt kolasås.
Ingredienser kolasås:
200 g strösocker (ca 2,3 dl)
120 g grädde (1,2 dl) rumstempererad
90 g smör, rumstempererat
Knappt en tsk salt
Instruktioner kolasås:
1. Häll sockret i en tjockbottnad kastrull. Ta en som är ganska stor, då är det mindre risk att det kokar över eller att du bränner dig. Sätt på medel till hög värme på spisen.
2. Rör försiktigt då och då med en värmetålig slev eller slickepott tills allt socker har smält till en gyllenbrun vätska. Akta så att den inte bränns. Detta tar sin lilla tid, hav tålamod!
3. När allt socker är smält, tag grytan från värmen och lägg i lite smör i taget under kraftig omrörning. Det kommer att bubbla upp rejält här. Lägg inte i mer smör förrän det du just la i har gått in i såsen. Fortsätt tills allt smör är i och smält. (OM det skulle vara så att det skär sig och att allt smör inte vill gå in i såsen. Tillsätt då bara resten av smöret och grädden och värm såsen igen tills allting har smält och hoppa vidare till steg 6)
4. Tillsätt grädden i en tunn stråle under konstant omrörning.
5. Tillsätt saltet.
6. Sätt tillbaka grytan på värmen och låt småputtra i 4-5 minuter till. Har du en termometer ska den nå ca 107 grader.
7. Ta grytan från värmen, låt såsen svalna något och häll sedan på värmetålig burk.
Såsen håller sig i flera veckor i kylen. Värm upp den någon halvminut i micron om du vill ha den flytande igen.
Karamelliserade popcorn
Ingredienser karamelliserade popcorn:
Ca 5 dl poppade popcorn
1 dl socker
0,5 tsk bakpulver
25 g rumstvarmt smör
Instruktioner karamelliserade popcorn:
1. Häll sockret i en kastrull och smält det tills det blivit gyllenbrunt.
2. Tillsätt smör och bakpulver under omrörning.
3. Häll karamellen över popcornen och blanda snabbt innan karamellen stelnar. Häll ut allt på ett bakplåtspapper och lossa försiktigt popcornen med fingrarna. Akta så att du inte bränner dig!
4. Låt dem svalna och njut sen!
Tips! Testa att hälla 1 tsk chilipulver i karamellen för popcorn med lite mer sting i!
Receptet kommer från Brinkenbakar.se
Följ Brinken Bakar på Instagram
Följ Brinken Bakar på Facebook
Bild: Brinken Bakar