Citronmaränpaj

Citronmarängpaj

Fira in påsken, våren och solen med en härligt fluffig, syrlig och fräsch citronmarängpaj. Vårigare efterrätt finns inte!

Citronmarängpaj
10 bitar

Ingredienser
Pajdeg:
75 g svenskt smör
1/2 dl florsocker
1/2 krm salt
2 1/2 dl vetemjöl
1 ägg

Citronkräm:

Rivet skal och saft av 2 citroner
2 dl strösocker
3 ägg
2 äggulor
100 g svenskt smör

Maräng:
2 äggvitor
2 dl strösocker
1/2 dl vatten

Till servering:
3 dl vispgrädde


Gör såhär
1. Hacka ihop ingredienserna till pajdegen. Tryck ut den i en rund pajform och låt vila i kyl minst 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Grädda pajskalet i mitten av ugnen 10-12 min. Låt svalna.

3. Blanda citron, socker och ägg i en kastrull. Sjud på svag värme under ständig omrörning tills krämen har tjocknat.
4. Ta kastrullen från värmen och rör ner smöret. Bred ut krämen i pajskalet.

5. Vispa äggvitor och 1 msk socker till ett fast skum med elvisp. Koka resten av sockret med vatten tills temperaturen är 123 grader. Häll den varma sockerlagen i äggvitan i en tunn stråle under kraftig vispning.
6. Fortsätt vispa på medelhastighet 5-10 min tills marängsmeten svalnat. Fyll smeten i en spritspåse. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Spritsa toppar av marängen på citronkrämen. Gratinera i ugnen tills topparna har fått färg. Vispa grädden lätt och servera till pajen. 

Receptet publicerades först på Arla.se