Fylld munk

Fyllda munkar

Vad är egentligen bättre än en ljummen och perfekt friterad fylld munk? Inte mycket. Här hittar ni ett redigt smarrigt recept.
 
Du behöver
Munkar, grundrecept
0,25 förp färsk jäst
1,5 dl mjölk, rumsvarm
1,5 tsk vitvinsvinäger
50 g smör, smält och avsvalnat
2 ägg 0,75 dl strösocker
ca 6 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
Ca 1-1,5 liter neutral olja

Fyllning
sylt eller äppelmos

… eller
1 dl socker
1 tsk malen kanel


Gör såhär
1. Smula jästen i en bunke. I en annan bunke blandar du mjölk och vitvinsvinäger tills mjölken tjocknat.
2. Tillsätt mjölk- och vitvinägerblandningen, smält smör, ägg och socker till bunken med jäst. Rör om till en slät smet.
3. Tillsätt hälften av mjölet och saltet och vispa ut så du inte får några klumpar. Häll i resterande mjöl och knåda ihop till en lätt kladdig deg.
4. Täck med plastfilm och låt jäsa i 45-60 minuter.
5. Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord till ca 1 cm tjock. Stansa ut till ringar i den storlek du vill. Lägg på en mjölad plåt och låt jäsa i 30 minuter.
6. Värm upp oljan i en tjockbottnad kastrull, ca 7-10 cm djup. När oljan blivit 170 grader är det dags att fritera dina munkar. Ta några i taget, så att temperaturen på oljan inte sjunker. Fritera på båda sidorna tills gyllene. Detta tar bara några minuter så håll koll.
7. Lägg dina nyfriterade munkar på tidningspapper eller en bit hushållspapper.
8. Doppa i strösocker medan munkarna är varma, då fastnar sockret bättre. När de är helt avsvalnade är det bara att fylla med din favoritsylt. Använd en spritspåse med tyll för att underlätta. 

Receptet publicerades först på koket.se