Pumpapaj

Läcker pumpapaj

Idag firas Thanksgiving på andra sidan Atlanten. Därför bjuder vi på en härligt värmande och smarrig pumpapaj, smaksatt av muskot och kanel. Njut!

Ingredienser:
8-10 portioner

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 g smör
1 äggula

Fyllning:
400 g pumpa, utan skal och kärnor
2 msk smör
3 ägg
1 ½ dl strösocker
½ dl mörkt muscovadorörsocker
2 msk majsstärkelse
2 dl matlagningsgrädde
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
½ tsk riven muskotnöt
2 krm salt

Till servering:
3 dl vispgrädde
Eventuellt 1-2 tsk muscovadosirap

Till garnering:
Florsocker
mynta
 
 
Såhär gör du:
75 minuter

1. Pajdeg: Lägg vetemjöl, socker och smör i bitar i skålen till matberedaren med kniven monterad. Kör till en smulig massa. Tillsätt äggulan och kör tills det blir en deg.
2. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 centimeter i diameter. Plasta och ställ formen i kylen minst 30 minuter.

3. Fyllning: Sätt ugnen på 200 grader. Skär pumpan i tärningar och fräs i en gryta med smör i ca 10 minuter. Lägg över i matberedare och mixa till en puré. Låt svalna.
4. Tillsätt ägg, strö- och muscovadosocker, majsstärkelse, grädde, kanel, ingefära, muskot och salt. Kör till en slät smet. Häll fyllningen i pajformen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Kåt kallna.

5. Vispa grädden och smaksätt eventuellt med muscovadosirap. Sikta över florsocker. Spritsa gräddklickar på pajen och garnera med mynta.