petite choux

Sebastien Boudet recept

Här bjuder vi på Sebastien Boudets recept på fantastiskt goda petit chouxs med karamell.

Ingredienser
20 stycken
300 g vetemjöl
250 g g vatten
250 g mjölk
5 g fleur de sel (fint havssalt)
5 g strösocker
250 g osaltat smör
ca 500 g ägg (8–10 stycken)

Till garnering
Pärlsocker

Så här gör du
50 minuter

Sätt ugnen på 200°.
Sikta mjölet över ett bakplåtspapper.

Värm upp vatten, mjölk, salt, socker och smör på låg värme. Ta kastrullen från värmen precis när det börjar bubbla.

Blanda ner mjölet i vätskan och rör kraftigt med en träslev. Ställ tillbaka kastrullen på värmen och fortsätt att röra tills smeten släpper från kanterna och torkar till en kompakt och glansig massa. När smeten lossnar från träsleven utan att lämna några spår är den färdig. Ta kastrullen från värmen och häll över smeten i en ren skål.

Blanda ner äggen, ett i taget, i den varma smeten under kraftig omrörning. Det är viktigt att varje ägg arbetas in ordentligt innan du rör i nästa. Eftersom mängden ägg kan variera från gång till gång (ibland räcker det med åtta ägg, ibland behövs det tio) är det viktigt att lära känna sin smet. Smeten ska vara trögflytande – när den rinner från sleven och får en näbbliknande form har den rätt konsistens.

Lägg smeten i en spritspåse med en smal tyll (för att smeten inte ska torka medan du spritsar kan du täcka den med en fuktig bakduk) och spritsa ut små bollar på ett bakplåtspapper. Eftersom chouquetterna kommer att expandera och bli ungefär tre gånger så stora är det viktigt att inte spritsa för tätt.

Strö över rikligt med pärlsocker och grädda i 20–25 minuter mitt i ugnen. Obs! Öppna inte ugnsluckan under gräddningen, då kan chouquetterna kollapsa. Chouquetterna är färdiga när de har fått en gyllene färg men fortfarande är lite vita på kanterna.