Isabella Westergren årets Konditor 2019

Isabella Westergren Årets Konditor 2019

Efter två intensiva tävlingsdagar står det nu klart att 28-åriga Isabella Westergren från Bollnäs kammar hem vinsten i Årets Konditor 2019, hon kan därmed titulera sig svensk mästare för professionella konditorer. Isabella fångade temat genom att bjuda på en tårta med inspiration från sina egna sinnen och smaker från trädgården där hon växte upp. Till vardags jobbar Isabella som konditor på Hotell At Six i Stockholm.

Under två fullspäckade finaldagar på Bak- & Chokladfestivalen på Stockholmsmässan har fem skickliga konditorer tävlat om att ta hem den prestigefulla titeln Årets Konditor 2019. De har under 10 timmar fördelat över två dagar skapat tårtor, fyra sorters bakverk till mignardisefat och tallriksdesserter, allt utifrån temat ”de fyra elementen”, det vill säga eld, jord, vind och vatten.
Efter en jämn kamp med hög nivå stod det klart att Isabella Westergren från Bollnäs kammar hem vinsten, och numera alltså kan titulera sig Årets Konditor, tillika svensk mästare för professionella konditorer. Isabella är 28 år gammal och bor idag i Stockholm där hon till vardags jobbar som konditor på Hotell At Six.

Juryns motivering lyder:
”Vinnaren av Årets Konditor 2019 har bjudit juryn på en spännande resa genom de fyra elementen. Inspirerad av sina egna sinnen har vinnaren delat med sig av allt ifrån knivskarpa explosiva smaker av skog till en tårta som lät vinden blåsa konditorhatten av juryn. Vinnarens yrkesskicklighet syns i allt från utveckling av recept till teknik och precision i finishen. Årets Konditor 2019 tillika svensk mästare för professionella konditorer är Isabella Westergren.”

Sommarvind, havsbris och morgondagg
Isabella tolkade temat genom att låta sina egna sinnen inspirera de olika elementen. Med syrliga och fräscha smaker hämtade från trädgården hemma i Bollnäs bjöd Isabella på tårtan Sommarvind med svarta vinbär i fokus för att representera elementet vind. Petit fourerna Solkyss och Höstglöd symboliserade eld och pralinerna Havsbris och Morgondagg vatten. Med syra från lingon, sötma från blåbär och smaker av kaffe presenterade Isabella avslutningsvis sin dessert Skogsglänta för att representera jord, som var det fjärde och sista elementet.

- Sedan jag fick höra talas om Årets Konditor har jag varit och tittat varje år. Att själv vara med i tävlingen har varit otroligt häftigt och utvecklande, så att nu vinna alltihop betyder såklart jättemycket. Jag är fortfarande i början av min karriär, så det här känns verkligen som ett kvitto på att det jag gör är bra och i rätt riktning. Jag hoppas att detta kan öppna nya dörrar för min framtid som konditor! säger Isabella Westergren, vinnare av Årets Konditor 2019.

- Att kunna prestera på den höga nivå som vi sett under årets tävling, under tidspress och inför publik, kräver inte bara talang och hård träning, utan även ett otroligt starkt psyke. Med en personlig, genomtänkt tolkning och sprudlande energi bjöd Isabella på magi vid bakbordet. Jag ser fram emot att följa denna unga talang i framtiden, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som arrangerar tävlingen. 

RESULTAT ÅRETS KONDITOR 2019
Första plats: Isabella Westergren, Konditor på Hotell At Six, Stockholm
Andra plats: Sara Nilsson, Head Chef Pastry på Svenska Mässan Gothia Towers, Göteborg
Tredje plats: Jimmy Wollberg, Berzelii Choklad, Göteborg
Delad fjärdeplats utan inbördes ordning:
Claudia Chindea, Cederleüfs & Svenheimers bageri och konditori, Göteborg
Joel Lindqvist, Mat & Chokladstudion, Malmö

JURYN FÖR ÅRETS KONDITOR 2019:
Disa Molin ”Årets Konditor 2018”, Chefskonditor på Nääs Fabriker Hotell och Restaurang, Göteborg
Cecilia Andersson ”Årets konditor 2012”, Ägare av Restaurang Handelshuset, Saltsjöbaden
Per Klein ”Årets Konditor 2003”, Medgrundare till föreningen Årets Konditor samt ägare av Lundbergs Konditori, Stockholm
Jennie Elmerfors, Chefskonditor på Gateau, Västerås
Mattias Ljungberg ”Årets Konditor 2006”, driver Tössebageriet, Stockholm
Jesper Långström, Utbildningsansvarig på Sveriges bagare & konditorer
Sara Hultberg ”Årets Konditor 2014”, Chefskonditor på Operakällaren, Stockholm
Tony Olsson “Årets Konditor 1993”, Thelins Konditori, Stockholm
Daniel Lindeberg, driver Lindeberg Bageri & Konditori, Stockholm
Frida Leijon ”Årets Konditor 2016”, driver Leijon Stenugnsbageri och Konditori, Uppsala
Jan Danielsson “Årets Konditor 1994”, Chokladfabriken, Stockholm

Om Årets Konditor
Årets Konditor är en tävling för professionella konditorer som har arrangerats av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer sedan 1988. Vinnaren får stolt titulera sig Årets Konditor, tillika Svensk Mästare för professionella konditorer, samt under ett års tid får representera branschen. Årets final ägde rum under Bak- & Chokladfestivalen på Stockholmsmässan den 10–11 oktober, där en stor publik kunde följa med under de två fullspäckade finaldagarna när de tre olika delmomenten skapades: en eller flera tårtor, ett mignardisefat med fyra olika komponenter och en tallriksdessert. Finalisternas tävlingsbidrag bedömdes både av en smak- och en metodjury. Inte nog med att vinnaren nu får titulera sig Årets Konditor, så vann segraren även 40 000kr samt en Varimixers Teddy från Sveba Dahlén. Huvudsponsor till Årets Konditors är Arla. Under tävlingen har Arlaprodukter som cream cheese, Smetana och syrad grädde använts. Mer information finns på www.aretskonditor.se