Årets Festivalpralin på Bak- & Chokladfestivalen

Årets Festivalpralin - en chokladig nyhet!

Han är självlärd konditor och den yngsta vinnaren av Årets Konditor Sverige någonsin. För några månader sedan blev han även tilldelad den prestigefulla utmärkelsen Världens Bästa Konditor. Idag är Gustaf Mabrouk baserad i Stockholm där han bedriver sin egen chokladtillverkning – Sthlm Bean to Bar. Under Bak- & Chokladfestivalen är han på plats för att live tillverka Årets festivalpralin, som endast kan köpas på plats under festivalen. 

Grattis till din utmärkelse som Världens Bästa Konditor! Hur känns det och vad tror du ligger bakom utmärkelsen?
- Det känns fantastiskt kul och jag är otroligt stolt. Jag tror att mitt hårda arbete för att bland annat göra vår bransch bättre, höja statusen för yrket och se till så att nya generationer av konditorer för möjligheterna till att kunna förkovra sig vidare ligger bakom utmärkelsen.

Du har ju specialiserat dig på choklad och dess framtagning. Vad är det som gör choklad till din passion?
- Choklad är för mig mer än en godisbit som man stoppar i munnen. Det är även ett material som man kan skapa i, vare sig det gäller att bygga skulpturer för tävlingar, göra praliner till speciella evenemang eller desserter till kungliga banketter.

Gustaf Mabrouk är en rutinerad Bak- & Chokladfestivalre och har under några år visat chokladens väg från böna till färdig kaka i den uppskattade utställningen From Bean to Bar. I år är han på plats för en lite annorlunda anledning. 

- Jag har fått äran att ta fram Chokladfestivalens första och alldeles egna festivalpralin! Tanken är att höja statusen för både bakning och praliner och ge konsumenten en inblick i hantverket bakom pralinen. Vi vill ge alla som besöker festivalen en möjlighet att följa processen i pralinmakandet inför öppna ridåer. 

- I år ville jag göra en pralin som bakar in allt som Bak- & Chokladfestivalen står för – bakning och choklad. Därför har jag skapat en pralin som smakar, och ser ut som, en kanelbulle. Vem gillar inte en kanelbulle, liksom?

När och var kommer man först kunna se pralinen?
- På festivalen, såklart. 

Förutom att ta fram och sälja festivalpralinen, vad kan man som besökare se fram emot på årets festival?

- Tävlingar, kurser i Baklabbet, provningar vid Smakbordet och en hel drös med utställare! Med andra ord en fantastiskt god upplevelse för både stora och små! Folk är så otroligt glada när de är här och det är en av de roligaste mässorna jag vet! Därför älskar jag Bak- & Chokladfestivalen.